έραν από τις πλακέτες, τo τιμητικό δώρο επιλέξαμε να είναι ένα λεύκωμα με τις παραδοσιακές φορεσιές της Δερόπολης και του Πωγωνίου. Ένα έργο που ανιχνεύει τις ρίζες και την καταγωγή των λαμπρών παραδοσιακών φορεσιών του τόπου μας στον ανθηρό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που εμείς διαδεχτήκαμε και κληρονομήσαμε ως γηγενείς απόγονοί τους.
Το λεύκωμα φέρει τη σφραγίδα του πολύτιμου Πανεπιστημιακού μας θεσμού, του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Η έρευνα, συγγραφή και γενική επιμέλεια ανήκει στον αξιόλογο καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα.
Tο λεύκωμα υλοποιεί ταυτόχρονα την ιδέα του φημισμένου και πολυβραβευμένου ζωγράφου μας του Σταύρη Τσάτη , ο οποίος από τη φοιτητική του ζωή συγκέντρωνε υλικό για να επιβεβαιώσει με έργα τέχνης την αρχαία καταγωγή και συνέχεια μέχρι τις μέρες μας των παραδοσιακών μας φορεσιών. Στο λεύκωμα στεγάζονται πάνω από 350 έργα τέχνης του Τσάτη, γεγονός που όχι μόνο το κάνουν πρωτότυπο αλλά κοσμούν το λεύκωμα με σπάνιες αξίες τέχνης. Συνεπώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη έρευνα χρόνων με επιστημονικές και ακαδημαϊκές αξιώσεις του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού.
Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος, Παναγιώτη Μπάρκα για την προσφορά ενός μέρους των λευκωμάτων προς το Σύλλογο.
Ένα πραγματικό πολιτιστικό κόσμημα της Δερόπολης για εσάς με πολλή αγάπη!