Η ημερομηνία ίδρυσης του πρώτου σχολείου στη Δερβιτσάνη χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστοσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι το σχολείο, μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, στεγάζονταν σε κτίριο δίπλα στο «Κοτσέκι» του χωριού, στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το κεντρικό καφενείο.

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, χτίστηκε το καινούριο σχολείο στον χώρο δίπλα στην εκκλησία και το 1964 εγκαινιάστηκε το σχολικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα το σχολείο. Οι Δερβιτσιώτες διαχρονικά φρόντιζαν για τη μόρφωση και την πρόοδο της κοινότητάς τους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διδασκαλία της ελληνικής, μητρικής τους γλώσσας.

Όταν το 1934 η κυβέρνηση του βασιλιά Ζώγκου έκλεισε τα ελληνικά σχολεία και τα μετέτρεψε σε αλβανικά, οι κάτοικοι της Δερβιτσάνης αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στα νέα σχολεία. Ήταν από τους πρωτεργάτες της κινητοποίησης που οδήγησε στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου και δικαιώθηκαν.
Σήμερα, φοιτούν σε αυτό συνολικά 160 μαθητές και στις 12 τάξεις, προερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή. Το σχολείο της Δερβιτσάνης δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο μάθησης, αλλά έναν θεσμό πολιτισμού, αντίστασης και συνέχειας της ελληνικής γλώσσας, παιδείας και παράδοσης.

Διευθύντρια του σχολείου, η κα Μαρινέλα Λίτση.

Τους 18 διακεκριμένους μαθητές του σχολείου, βράβευσε ο Οικονομικός Διευθυντής της AGNA GROUP και συνιδιοκτήτης της ΚΑΛΗΜΕΡΑ, κ Βασίλης Παγούνας.
Συγχαρητήρια, παιδιά!🙏🙏🙏