Αρκετές φορές μέσα από διάφορες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος κατά καιρούς έχουμε στηρίξει τους κατοίκους του Πωγωνίου με ποικίλους τρόπους, χωρίς όμως να επισκεφθούμε από κοντά την περιοχή. Μεγάλη μας επιθυμία ήταν να βρεθούμε στο Πωγώνι, να συναντήσουμε από κοντά τους κατοίκους, να συνομιλήσουμε μαζί τους για τα προβλήματά τους, τον καθημερινό τους αγώνα επιβίωσης στο ακριτικό Πωγώνι με τον πολύ δύσβατο οδικό άξονα και βέβαια να βρούμε από κοινού τρόπους για πιθανές δράσεις μελλοντικά.
Το προηγούμενο Σάββατο, λίγο πριν το Πάσχα, η ομάδα της Εστίας Δερόπολης βρέθηκε στο Πωγώνι. Γνωρίσαμε μοναδικούς ανθρώπους που μας περίμεναν με πλατιά χαμόγελα και μεγάλη καρδιά. Παππούδες και γιαγιάδες που είχανε στα πρόσωπα τους ζωγραφισμένη τη συγκίνηση και τη χαρά που μας είδαν στα χωριά τους και στην αυλή τους. Συζητήσαμε μαζί τους διάφορα θέματα, μία όμως επιθυμία τους ήταν πάντα επίμονη «Πότε θα γίνει ο δρόμος?! Θα προλάβουμε σε αυτήν την ζωή που μας απομένει να βγούμε από την απομόνωση?!»
170 περίπου οικογένειες αριθμεί το Πωγώνι ως μόνιμους κατοίκους, τόσα και τα πασχαλινά δέματα που διαμοιράσαμε με την πολύτιμη βοήθεια των προέδρων των 7 κοινοτήτων, τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς: Πολύτσιανη (Θοδωρής Χασιώτης), Σχωριάδες (Δημήτρης Πασπάλης), Σωπική (Αλέκος Κότης), Χλωμό (Χρήστος Ράφτης), Τσιάτιστα ( Νίκος Ζιώγκος-Κώστας Μάτσιας), Σέλτση(Δημήτρης Μπάτσης) και Μαυρόγερο (Τζίμος Μπιρμπίλης), η μοναδική οικογένεια του χωριού.
❗Να ευχαριστήσουμε θερμά, επίσης, τον Δήμαρχο Δερόπολης, Δημήτρη Τόλη που μας διέθεσε αυτοκίνητο του Δήμου για 2 ημέρες ώστε να συντονίσουμε την αποστολή των δεμάτων με την βοήθεια του Γιάννη Παναγιώτη. Ειδικές ευχαριστίες στον Πωγωνίσιο, Τάσο Ίσο που μας διέθεσε προσωπικό του επιβατικό όχημα για να μεταβούμε στο Πωγώνι, τον Διαχειριστή Πωγωνίου, Χρήστο Δήμα που μας συνόδευσε το Σάββατο στα χωριά που επισκεφθήκαμε και να διαμοιράσουμε από κοινού τα δέματα μαζί με τον οδηγό, Αρτούρ.
Ειδικές ευχαριστίες, σε δύο δικούς μας ανθρώπους, παιδιά της Δερόπολης, τον Δημήτρη Σκιαδά και Φλωριάννα Κόκολη, που ενώ μένουν Νορβηγία, είναι οι πρώτοι που σε κάθε δράση του Συλλόγου θα συνεισφέρουν οικονομικά, όπως επίσης και τον κ Βασίλη από την Ελλάδα για την συγκινητική του προφορά.
Μπορεί το Σάββατο να καταφέραμε να επισκεφθούμε μόνο 3 χωριά, ένα όμως είναι το συμπέρασμα που αποκομίσαμε:
Ειδικά ΑΥΤΟΙ οι άνθρωποι του Πωγωνίου, ΑΥΤΕΣ οι γιαγιάδες και ΑΥΤΟΙ οι παππούδες, με την απέραντη ψυχή και το καθαρό τους βλέμμα που ζουν «αποκομμένα» και «απομονωμένα» συγκριτικά με τους υπόλοιπους Δεροπολίτες, αξίζουν λίγο παραπάνω την αγάπη μας.
Μας συγκινήσατε πραγματικά! Άξιζε κάθε στιγμή!